Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen een opmerkelijke trend in Lochem. Tussen 2014 en 2023 hebben huishoudens in deze gemeente een significante groei in welvaart doorgemaakt. Wat nog interessanter is, is dat deze welvaartsstijging zelfs sneller verliep dan in omliggende gemeenten met vergelijkbare kenmerken.
Desondanks valt de optelsom van inkomen, arbeidsparticipatie en opleidingsniveau in Lochem lager uit dan in gemeenten die het meest op Lochem lijken. Een belangrijke factor die bijdraagt aan het relatief lage welvaartsniveau in Lochem is de lage arbeidsparticipatie. Ondanks dat deze nog boven het landelijk gemiddelde ligt, wijst dit erop dat er relatief veel langdurig werkende mensen zijn.
Uit de CBS-cijfers blijkt dat tien vergelijkbare gemeenten hoger scoren op de welvaartsladder dan Lochem. Aan de andere kant zijn er vier gemeenten die juist lager scoren en één gemeente waar het welvaartsniveau vergelijkbaar is.
In vier van die gemeenten is de welvaart sneller gestegen dan in Lochem, terwijl in tien gemeenten de welvaartsstijging juist minder snel verliep. In één gemeente was de welvaartsgroei ongeveer gelijk aan die in Lochem.
In Lochem kennen verschillende delen uiteenlopende welvaartstrends. Zo is in Verspreide huizen Het Veen en Grote Veld de welvaart sinds 2014 gedaald, terwijl Verspreide huizen Oolde juist als het welvarendste gebied naar voren komt. Lochem-Noord bevindt zich aan de andere kant van het spectrum.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld welke gemeenten het meest op Lochem lijken, waaronder Veere, Alphen-Chaam en Voorst. Deze vergelijking biedt interessante inzichten in regionale welvaartstrends en dient als basis voor verdere analyse.
De opwaartse trend in welvaart in Lochem weerspiegelt een dynamische economische ontwikkeling binnen de gemeente. Hoewel uitdagingen blijven bestaan, wijzen de statistieken op een positieve groei in welvaart die Lochem onderscheidt van zijn soortgelijke gemeenten.