In Lochem komen patiënten vaker bij de huisarts dan in vergelijkbare gemeenten. Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde patiënt in Lochem maar liefst 5,0 keer per jaar de huisarts bezoekt. Dit aantal ligt hoger dan in vele andere gemeenten met vergelijkbare kenmerken. Slechts één gemeente komt overeen met het bezoeksniveau in Lochem, terwijl in de meerderheid van de vergelijkbare gemeenten het aantal huisartsbezoeken per jaar lager ligt. Dit legt een significante druk op de huisartsenzorg in deze regio.
Hoewel de druk op de huisartsenzorg hoog is in Lochem, heeft de regio een relatief hoog aantal huisartsen. Volgens gegevens van de Rekenkamer is er één huisarts per 1106 inwoners, terwijl in vergelijkbare gemeenten de verhouding anders ligt, met één huisarts per 1255 inwoners. Dit verschil in huisartsendichtheid benadrukt de uitdagingen en kansen in de regionale gezondheidszorg.
De druk op de huisartsenpraktijken wordt verder geaccentueerd door het aantal praktijken dat een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop heeft ingesteld. Terwijl specifieke cijfers voor Lochem ontbreken, meldt de regio Stedendriehoek en Noord-Veluwe, waartoe Lochem behoort, dat 65 tot 75 procent van de huisartspraktijken geen nieuwe patiënten accepteert. Deze situatie benadrukt de urgentie van het verbeteren van de toegang tot huisartsenzorg en het effectief omgaan met de groeiende vraag naar medische diensten.
De toegenomen vraag naar huisartsenzorg weerspiegelt de bredere uitdagingen in Nederland, waar bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden en meer dan 700.000 individuen op zoek zijn naar een nieuwe zorgverlener. Tegelijkertijd wordt voorspeld dat het personeelstekort in de huisartsensector zal toenemen van 3 procent vorig jaar naar 16 procent in 2034, wat verdere druk op de sector zal leggen.
De beschikbaarheid van huisartsenzorg varieert sterk in verschillende regio's, waarbij de snelheid van medische hulpverlening een cruciale rol speelt. De norm voor spoedeisende zorg is dat een huisarts binnen een kwartier bij de patiënt moet zijn. In Lochem zijn er echter aanzienlijke verschillen in deze responsiviteit, met inwoners van postcodegebied 7216 die mogelijk tot acht minuten moeten wachten op spoedeisende hulp.
De huidige situatie in Lochem illustreert de complexe dynamiek van de huisartsenzorg in Nederland en de dringende behoefte aan strategieën om de toegankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie van zorgdiensten te verbeteren. Met een groeiende patiëntenpopulatie en een toenemend tekort aan huisartsen, staan beleidsmakers en zorginstanties voor de uitdaging om innovatieve oplossingen te vinden om de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en effectief te houden.