Recent onderzoek heeft aangetoond dat het aantal langdurig leegstaande woningen in Lochem aanzienlijk is afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens gegevens verzameld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, telde Lochem begin vorig jaar ongeveer 60 langdurig leegstaande woningen, wat een daling is ten opzichte van de 70 woningen in 2022.
Lochem onderscheidt zich gunstig ten opzichte van vijftien gemeenten met een vergelijkbare fysieke omgeving, waar het aantal langdurig leegstaande woningen lager ligt. Het is bekend dat langdurig leegstaande panden een aantrekkelijk doelwit kunnen vormen voor criminele activiteiten, zoals het opzetten van wietkwekerijen of drugslaboratoria.
Naast de langdurig leegstaande woningen, is er ook aandacht voor 'spookbewoning'. In 35 woningen in Lochem wordt stroom verbruikt terwijl ze officieel leegstaan. Dit fenomeen kan wijzen op mogelijke criminele activiteiten of onrechtmatige bewoning.
Gemeenten streven al geruime tijd naar maatregelen zoals een 'leegstandsheffing' om het aantal leegstaande panden te verminderen. Ondanks recente oproepen in de Tweede Kamer voor dergelijke maatregelen, blijft woonminister Keijzer terughoudend.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Lochem lijken. Met behulp van CBS-gegevens zijn deze gemeenten met Lochem vergeleken om inzicht te krijgen in de leegstandssituatie.