Recente cijfers van het CBS onthullen een interessante trend in Lochem: het inkomen van vrouwen is de afgelopen tien jaar sneller gegroeid dan dat van mannen. Tussen 2014 en 2023 steeg het inkomen van vrouwen met maar liefst 41%, van 17.000 euro per jaar tot 24.000 euro. In dezelfde periode groeide het inkomen van mannen minder snel, van 33.000 euro naar 41.000 euro.
Het percentage vrouwen met een baan in de gemeente is jaarlijks met ongeveer 1% gestegen. Interessant is dat hoewel dit percentage in 2023 lager was dan in vergelijkbare gemeenten, het aandeel vrouwen dat de broodwinnaar van het huishouden is, ook toenam.
In Lochem is het aantal vrouwen dat het hoogste inkomen in een relatie heeft, langzamer gegroeid dan het totale aantal vrouwen dat de hoofdkostwinner is. In 2023 was 11% van de vrouwen in de gemeente de belangrijkste kostwinner voor hun partners, iets hoger dan in vergelijkbare gemeenten.
Landelijk gezien behaalde Nederland onlangs een bronzen medaille in Europa voor gendergelijkheid, enkel overtroffen door Zweden en Denemarken. Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid beoordeelt landen op verschillende domeinen zoals gezondheid, geld, werk, macht, kennis en tijd. Nederland scoort bovengemiddeld op alle vlakken, met de hoogste scores voor gezondheid (93,4) en de laagste voor kennis (70,3).
Op basis van politiecijfers en CBS-data zijn vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Lochem lijken, waaronder Oisterwijk, Waterland, Son en Breugel, Mook en Middelaar, Heumen, Leusden, en anderen. Deze vergelijking benadrukt de unieke positie van Lochem in termen van inkomensgroei en gendergelijkheid.