Innovatieve Melkveehouders in Laren en Lochem Zetten Koeienmest om in Duurzaam Biogas

18 mrt , 6:01 Nieuws
image 14 66c475c3d4232

Biogas: Een Duurzaam Alternatief

In een baanbrekend initiatief zetten veertien melkveehouders in Laren en Lochem koeienmest om in biogas, met een ondergrondse pijplijn die het gas direct naar een fabriek in Lochem transporteert. Deze slimme oplossing draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid van de boeren, maar ook aan het milieu.

Duurzaamheid in de Agrarische Sector

Biogas, een milieuvriendelijk gas geproduceerd uit organisch afval zoals koeienmest, wordt steeds meer gezien als een duurzaam alternatief voor aardgas. Dit initiatief van de melkveehouders toont aan hoe het mestoverschot omgezet kan worden in een waardevolle energiebron en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verlaagt.

Van Mestoverschot tot Energiebron

Ilse Niehof van ForFarmers legt uit dat de koeienmest in een biovergister wordt vergist, waarbij biogas vrijkomt. Dit biogas wordt via pijpleidingen naar de fabriek van Reudink gebracht om te dienen als vervanging voor aardgas. Bovendien kan het residu worden gebruikt als alternatief voor kunstmest, waardoor een circulaire en duurzame kringloop ontstaat.

Een Duurzame Toekomst

De melkveehouders hebben een coöperatie opgericht om het biogas rechtstreeks naar de fabriek te transporteren. Deze stap past in het streven van Reudink om in 2026 volledig CO2-neutraal te zijn. Het bedrijf vervangt hiermee de huidige gasbehoefte en versterkt de kringlooplandbouw. Het project bevindt zich nog in de beginfase en wacht op de benodigde vergunningen voor de aanleg van de pijplijn.

Initiatieven zoals deze tonen aan dat de agrarische sector actief bezig is met verduurzaming en bijdraagt aan de doelen van het klimaatakkoord. De focus ligt op samenwerking tussen bedrijven en boeren om een duurzame toekomst te realiseren. Door biogas als duurzame energiebron te omarmen, zetten deze melkveehouders een belangrijke stap richting een groenere samenleving.