In 2022 zijn er in de gemeente Lochem 180 sociale huurwoningen vrijgekomen, waarvan ongeveer twintig zijn toegewezen aan statushouders. Dit staat gelijk aan 11 procent van alle beschikbare sociale huurwoningen in de regio, volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau ABF.
Recente cijfers tonen aan dat aan het einde van 2022, bijna 5 procent van de corporatiewoningen in Nederland bewoond werd door statushouders wiens asielaanvraag is goedgekeurd. Dit is een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren, waarbij vergelijkbare gemeenten een gemiddeld aandeel van 4 procent hebben.
In Lochem is het aantal toegewezen sociale huurwoningen aan statushouders in 2022 gestegen tot twintig, een recordhoogte ten opzichte van voorgaande jaren. De verdeling van deze woningen is echter nog steeds een gevoelig onderwerp in het beleid rondom huisvesting van statushouders.
De huisvesting van statushouders blijft een politiek discussiepunt, met tegenstrijdige signalen vanuit het kabinet. Minister Faber van Asielzaken stimuleert gemeenten financieel om statushouders te huisvesten, terwijl minister Keijzer van Volkshuisvesting juist pleit voor het verlenen van voorrang aan statushouders.
Veel gemeenten en woningcorporaties worstelen met de huisvesting van statushouders, terwijl grote aantallen statushouders nog in asielzoekerscentra verblijven. Het realiseren van voldoende huisvesting voor statushouders blijft een belangrijke uitdaging voor gemeenten zoals Lochem.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vastgesteld welke vijftien gemeenten het meest vergelijkbaar zijn met Lochem op basis van huishoudenssamenstelling en welvaartsniveau. Deze vergelijking biedt inzicht in hoe verschillende gemeenten omgaan met de huisvesting van statushouders.