Analyse van Ambulancepunctualiteit in Lochem: Eén op Vier Langere Wachttijd dan Landelijke Norm

14 mrt , 4:30 Nieuws
image 12 66c475c3b4eee

Analyse van Ambulancepunctualiteit in Lochem: Eén op Vier Langere Wachttijd dan Landelijke Norm

Recente analyses onthullen dat in 2023 één op de vier ambulances in Lochem langer dan een kwartier nodig heeft om met spoed ter plaatse te komen. Deze conclusie is gebaseerd op gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, vrijgegeven na een WOO-verzoek van RTL Nieuws.

De Landelijke Norm

Voor zogenoemde A1-ritten stelt de landelijke norm vast dat 95 procent van de ambulances binnen vijftien minuten op de locatie moet arriveren. Dit betekent dat één op de twintig ambulanceritten langer dan een kwartier mag duren, rekening houdend met meldtijd, uitruktijd en rijtijd.

Lochem versus Vergelijkbare Gemeenten

Uit de gegevens blijkt dat het aantal ambulances in Lochem dat de norm overschrijdt aanzienlijk hoger ligt dan in vergelijkbare gemeenten. Waar in Lochem één op de vier patiënten langer dan een kwartier moet wachten, geldt dit in vergelijkbare gemeenten slechts voor één op de acht patiënten. Ondanks de stijging in punctualiteit sinds 2019, blijft de gemiddelde wachttijd in Lochem tussen 2019 en 2023 toenemen, van 10 minuten en 21 seconden naar 13 minuten en 21 seconden.

Regionale Verschillen

Binnen Lochem bestaan aanzienlijke variaties in wachttijden. In postcodegebied 7211 bedraagt de gemiddelde wachttijd slechts 9 minuten en 56 seconden, terwijl in postcodegebied 7245 patiënten gemiddeld 16 minuten en 20 secondenu op een ambulance moeten wachten.

Reacties van de Zorgminister en Branchevereniging AZN

Zorgminister Agema toonde begrip voor de zorgen van inwoners over de punctualiteit van ambulances in regio's waar vertragingen frequent voorkomen. Een structurele oplossing, zoals extra ambulanceposten, werd geopperd door BBB-Kamerlid Rikkers. De Branchevereniging AZN benadrukte echter dat de snelheid van ambulance-aankomst niet de enige factor is die de spoedzorgkwaliteit bepaalt.

Politiepunctualiteit in Lochem

Terwijl de politie in Lochem de laatste jaren consistent beter presteert in spoedgevallen, met 73 procent van de interventies binnen het kwartier in het afgelopen jaar, benadrukt een politiewoordvoerder dat landelijke normen in meer dan 300 gemeenten niet gehaald worden. Personeelstekort en een toename van spoedmeldingen vormen hierbij hinderpalen.

Vergelijking met Andere Gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten identificeerde vijftien gemeenten die het meest op Lochem lijken. Door vergelijking van ambulancepunctualiteit met deze gemeenten worden regionale tendensen en afwijkingen in dienstverlening blootgelegd.

Conclusie

De analyse van ambulancepunctualiteit in Lochem onthult uitdagingen wat betreft wachttijden en de naleving van landelijke normen. Hoewel stappen worden ondernomen, benadrukt dit onderzoek de noodzaak van continue verbetering van spoedzorgprocessen voor de inwoners van Lochem.